Nya Zeelands polis griper 90 MUSD från BTC-e Ägarens bankkonto

Nya Zeelands polis har beslagtagit 140 miljoner NZ dollar (cirka 90,08 miljoner dollar) från bankkonton som kontrolleras av Alexander Vinnik och hans företag Canton Business Corporation i landets största byte av penningtvätt.

Vinnik opererade tidigare det berömda cryptocurrency-utbytet BTC-e . Flera globala byråer inledde utredningar mot utbytet för att inte upprätthålla någon kontroll och policy för anti-penningtvätt (AML).

Det mest olika publiken hittills på FMLS 2020 – där finans uppfyller innovation

BTC-e hade påstått underlättat en säker plattform för brottslingar att byta krypto mot fiat, och därmed tvätta pengar som erhållits från en rad kriminella aktiviteter inklusive datorhackning, ransomware-attacker, stöld, bedrägeri, korruption och drogbrott. Enligt myndigheterna handlades minst 4 miljarder dollar värda Bitcoin Code på Bitcoin-börsen .

Nya Zeelands polis massiva byst var en del av den globala utredningen av det skuggiga cryptocurrency-utbytet.

”Nya Zeelands polis har arbetat nära med Förenta staternas interna inkomster för att hantera denna mycket allvarliga kränkning,” sa Nya Zeelands polisekommissionär Andrew Coster i ett pressmeddelande.

„Dessa medel återspeglar sannolikt vinsten från offren för tusentals, om inte hundratusentals, människor över hela världen till följd av cyberbrott och organiserad brottslighet.“

Länder kämpar för Vinniks vårdnad

Under tiden arresterades Vinnik i juli 2017 i Grekland under en utlämningsorder från USA. Men med en rörelse mellan flera jurisdiktioner för hans vårdnad hamnade han i Frankrike i december förra året.

Han kommer troligen att möta en rättegång i Frankrike för brott mot penningtvätt och utpressning och kan då möta samma sak i USA: s domstol. Om han är skyldig, ser han på en fängelsestid på högst 55 år.

Enligt de amerikanska åtalet registrerades BTC-e på Seychellerna och webbdomäner registrerade hos skalföretag i flera jurisdiktioner.

De medel som erhållits på Nya Zeeland greps under landets lag för återhämtning av straffrättsliga intäkter och nu kommer en högsta domstol att avgöra deras öde.

„Det globala kriminella samhället behöver förstå Nya Zeelands finansiella system, och företag som är etablerade här, är inte platserna att försöka dölja olagliga inkomster,“ tilllade polisekommissionären.